De som holder jula i gang

Haslum kirke i Bærum, bygd på 1100-tallet, fotografert i desembersol. Foto: Paal Alme/Bærum kirkelige fellesråd
Publisert: 22/12/2017
Takk til dere som står på for at budskapet oppleves nytt, som trosser dårlig lyd og småprat i benkene, som ser til at stolene blir båret tilbake på plass og at ingen setter seg ned i midtgangen, skriver Frank Grimstad.

Advent og jul er flott, men det er også en travel tid – ikke minst for alle som arbeider i kirken: prester, kirketjenere, kateketer, kantorer, diakoner… Når de fleste andre kan ta fri for å konsentrere seg om familie, mat og pakker, er det høysesong i folkekirken for mange ansatte og frivillige.

Når jula nærmer seg, tenker jeg ofte på min tid som kateket i Fet på Romerike. Det siste året jeg var ansatt der, hadde jeg til sammen 27 juleandakter, prekener, julegrantenninger og barnehagegudstjenester i desember. Det var intenst, krevende og givende.

Mye show og lite Jesus

Ofte måtte jeg forsøke å formidle det jeg hadde å si gjennom et dårlig lydanlegg. Alltid visste jeg at jeg måtte fange oppmerksomheten raskt, ellers ville praten overdøve meg. Jeg kunne håpe på at ingen hadde hørt de gode poengene mine før. Noen ganger stod den latteren vi mante fram i veien for hovedpoenget – særlig det året soknepresten og jeg hadde «Good to be a nissemann» som tema i kirken på julaften. Det ble mye show og lite Jesus. 

Å jobbe i kirken i desember handler om innhold og forberedelser av budskap, men også om stolbæring, om å nekte folk å sitte i midtgangen, om brannforskrifter, trafikkdirigering, om logistikken mellom de som «bare» skal på kirkegården for å tenne lys og de som skal i kirken. Og det er alltid et usikkerhetsmoment om man har nok frivillige medarbeidere til de oppgavene som de ansatte ikke har tid og kapasitet til.

En krevende balansegang

I gudstjenesten skal det skapes gjenkjenning og høytid, men man må også forsøke å si noe «nytt» om det glade budskap, trenge gjennom støyen og finne en ny vinkel som gjør at de som lytter blir berørt. Jula handler om å gi folk det de forventer, men samtidig utfordre dem. Det er en krevende balansegang, og det er kan være slitsomt, selv om det er verdt det.

Derfor vil jeg benytte anledningen til å løfte fram alle dere som i disse dager gjør deres beste for at det som skjer i kirkene skal svare til folks forventninger. Dere er viktige og nødvendige for at den store fortellingen skal prege nye generasjoner. Riktig god jul til alle – og litt ekstra til dere som bokstavelig talt holder jula i gang.

Frank Grimstad, administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter

PS! Også i KA er det folk på jobb i hele desember. I arbeidsdagene i romjula (27., 28. og 29. desember) er sentralbordet betjent mellom klokka 10 og 14.

Del i sosiale medier:

Powered by Cornerstone