Psykososialt arbeidsmiljø

Publisert: 23/04/2015
Psykososialt arbeidsmiljø handler om de sosiale og psykologiske forholdene på arbeidsplassen slik det oppleves for den enkelte og for hele arbeidsfellesskapet. Dette kan være så vel positive som negative opplevelser. Positive opplevelser er faglig og personlig utvikling, muligheten for å være med å påvirke, samt gode og konstruktive tilbakemeldinger fra kollegaer og ledere. De negative beskrives som fysiske/psykiske belastninger.

Arbeidsmiljøloven (aml)

Loven har som mål å sikre et arbeidsmiljø som gir en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon. Loven slår fast at arbeidstakere skal ha et «fullt forsvarlig» fysisk og psykisk arbeidsmiljø. § 4-3 stiller følgende krav til det psykososiale arbeidsmiljøet:

Arbeidet skal legges til rette slik at arbeidstakers integritet og verdighet ivaretas.
Arbeidet skal søkes utformet slik at det gir mulighet for kontakt og kommunikasjon med andre arbeidstakere i virksomheten.
Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.
Arbeidstaker skal, så langt det er mulig, beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre.

 

Det psykososiale arbeidsmiljøet må derfor være tema i:

HMS-arbeidet
Ved kartlegging og risikovurderinger
I forebyggende arbeid
Ved arbeidsmiljøundersøkelser
I arbeidet med Inkluderende Arbeidsliv (IA)

 

Faktorer som kan påvirke det psykososiale arbeidsmiljøet

Tidspress og arbeidsbelastning
Rollekonflikt og rolleuklarhet
Kontroll over egen arbeidssituasjon
Det sosiale samspillet (støtte og kultur)
Organisering av virksomheten
Lederadferd

 

Arbeidet med det psykososiale arbeidsmiljøet er viktig både for trivselen og energien til den enkelte og til staben. Dette har igjen konsekvenser for det utadrettede arbeidet, og for omdømmet til kirken som arbeidsplass.

Del i sosiale medier:
Relaterte artikler
Powered by Cornerstone