Oppdatering oktober 2015: Vær også oppmerksom på et firma som heter GlobalExpress. Dette er et spansk firma som sender fakturaer som tilsynelatende skal skrive seg fra en forsendelse/pakke, og logoen er til forveksling lik DHLs. Summene er ganske høye, og er angitt i Euro.
I de siste tilfellene vi har fått melding om er det sendt ut fakturaer for oppføring i nettkataloger eller tilsvarende uten at det er gjort noen form for forutgående avtale med fakturamottakerne. KA oppfordrer alle våre medlemmer til å være særlig oppmerksomme ved fakturaer fra firmaer som dere ikke vet at virksomheten har et kundeforhold til. Fakturaene er gjerne på mange tusen kroner, og tjenestene det tas betalt for er ikke-eksisterende eller i beste fall tilnærmet verdiløse.
KA har tidligere advart bl.a. mot Norsk Markedsservice og Finn Bedrift, men det er flere, og fellesnevnerne er mange.
• Fakturaene som sendes ut skriver seg ikke fra avtale/kontakt med ”kunden”, men er kun en faktura uten forutgående kontakt.
• Firmaene lar seg ikke kontakte på de oppgitte telefonnumrene.
• Oppføringene/registreringene det vises til er ikke mulige å finne.
• Begge firmaene oppgir å innkreve merverdiavgift, men er ikke registrert i merverdiavgiftsregisteret, noe som er ulovlig.
• Det ene firmaet sender faktura knyttet til perioder opp til et halvt år før firmaet var registrert i Brønnøysundregisteret.
• Personene bak firmaene har tidligere vært involvert i tilsvarende virksomhet.
• Fakturaene er svært høye.
Vi har tidligere gitt råd om hva man bør gjøre om man er kommet i skade for å ha undertegnet et skjema, som i ettertid viser seg å være en bestilling på annonser eller katalogoppføring.
Hvis det kommer henvendelser om kontroll eller korreksjon av opplysninger om virksomheten, les for all del nøye alt som står på arket, også det med liten skrift. Hvis det er en kamuflert bestilling, bør forholdet politianmeldes umiddelbart.
Prøv ikke å forhandle på pris for å kjøpe dere ut av situasjonen. Det eneste som må gjøres, er å avvise kravet og melde saken til politiet.
Selv om kirkelige råd ikke omfattes av kjøpsloven, med bl.a. angrefrist, slik privatkjøp er, er det likevel slik at om man på uærlig vis er forledet til å undertegne noe som viser seg å være en avtale, rammes dette av Lov om avslutning av avtaler, om fuldmagt og om ugyldige viljeserklæringer, § 30. Vi mener også at svindelforsøket bryter med Markedsføringsloven (Jf § 2).
Dersom du har spørsmål angående disse selskapene eller lignende tilfeller kan du kontakte advokat Bente Vangdal Espenes, tlf. 23 08 14 41 eller Ingrid B. Tenfjord, tlf. 23 08 14 23 .