Endringer av reglene knyttet til oppfølging av sykemeldte er gjort både i arbeidsmiljøloven og folketrygdeloven med virkning fra 1. mars 2007 og følger av "Sykefraværsutvalgets" rapport som ble lagt frem 6. november 2006.
Endringene er i hovedsak:
- Fristen for å utarbeide oppfølgingsplan for sykemeldt arbeidstaker er nå 6 uker (mot tidligere 8) se aml § 4-6 (3). Arbeidet med planen skal starte så tidlig som mulig og må være utarbeidet når arbeidstaker har vært helt eller delvis borte fra arbeidet i 6 uker.
- Arbeidsgiver får en ny plikt til å innkalle arbeidstaker til et dialogmøte om innholdet i oppfølgingsplanen senest etter 12 ukers fravær, jfr. ny bestemmelse i § 4-6 (4). Det er gjort unntak fra plikten der sykdoms- eller skadetilfellene er av en slik karakter at det er klart at arbeidstaker vil vende tilbake til jobb. Unntaket omfatter også tilfeller hvor arbeidstaker er alvorlig syk og det er klart at vedkommende ikke er i stand til å komme tilbake i arbeid. Hensikten med møtet er å sørge for bedre samhandling mellom aktørene og bidra til at det oppnås enighet om konkrete tiltak. Arbeidstakers plikt til å møte er tatt inn i aml § 2-3 (2) bokstav g.
I møtet deltar arbeidstaker og arbeidsgiver samt bedriftshelsetjenesten (i de virksomheter som har det - se aml § 3-3). Dersom arbeidstaker ønsker det kan også tillitsvalgt/verneombud være med. Lege eller annen sykemeldende behandler skal delta dersom arbeidstaker og arbeidsgiver, eller arbeidstaker alene ønsker det. Dette er nedfelt i folketrygdloven § 25-5. Arbeidsgiver skal gi skriftlig melding om dialogmøtet til Arbeids- og velferdsetaten.
- Det presiseres i folketrygdloven § 8-6 at det skal ytes graderte sykepenger også når arbeidstaker delvis kan utføre nye arbeidsoppgaver etter tilrettelegging gjennom bedriftsinterne tiltak. Dette betyr at graderte sykepenger nå kan benyttes der arbeidstaker helt eller delvis utfører andre arbeidsoppgaver enn sine vanlige, dvs. det er ikke lenger nødvendig å benytte aktiv sykmelding i slike tilfeller. Reglene om aktiv sykemelding følger av folketrygdloven § 8-6 3. ledd.
- Arbeids- og velferdsetaten skal gjennomføre et dialogmøte med arbeidsgiver og arbeidstaker senest når sykemeldingen har vart i seks måneder, jf. folketrygdloven § 8-7. Etaten skal arrangere møtet og arbeidstaker og arbeidsgiver har plikt til å delta. Annet helsefaglig personell kan også delta dersom det er hensiktsmessig. I møtet skal oppfølgingsplanen gjennomgås på nytt. Eventuelle resultater av tiltak som er utprøvd bør gjennomgås, og behov for bistand som yrkesrettet attføring og rehabilitering bør også vurderes og drøftes.
For at yrkesrettet attføring skal iverksettes skal det, som i dag, foreligge dokumentasjon på at bedriftsinterne tiltak er gjennomført, eventuelt vurdert og vist seg umulig å gjennomføre. Hvis tilrettlegging på arbeidsplassen ikke gir resultat, og medisinske grunner tilsier evne til å klare annet arbeid, skal det som hovedregel vurderes yrkesrettet attføring
- Tvangsmulkten som Arbeids- og velferdsetaten kan ilegge arbeidsgivere som etter purring ikke utlevere oppfølgingsplan, økes fra 190 til 380 kroner per dag.
Reglene om bortfall av retten til sykepenger for arbeidstaker er uendret, jfr. folketrygdeloven § 8-8.
Mer om sykefraværsoppfølging mm:
· Arbeidstilsynet har laget en ny faktaside og publikasjon
· Idébanken om inkluderende arbeidsliv har også nyttig informasjon og gode tips