Nye regler om offentlige anskaffelser

Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt forskrift om offentlige anskaffelser. Den nye forskriften trer i kraft fra 1. januar 2017. Blant annet øker terskelverdien fra 500 000 kr til 1,1 millioner kroner eks. mva.

Nasjonal terskelverdi økes fra 500.000,- til 1.100.000 eks. mva.

En viktig bestemmelse i den nye forskriften er at den såkalte nasjonale terskelverdien på anskaffelser øker fra 500 000 kroner til 1,1 millioner kroner. Det betyr at innkjøp under 1,1 millioner kroner ikke lenger må kunngjøres og følge så detaljerte regler. Mange anskaffelser som organer i Den norske kirke  tidligere har vært nødt til å kunngjøre på Doffin, kan nå håndteres på en enklere måte.

Innkjøp under terskelverdien - men over 100.000 eks. mva - må likevel fortsatt følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling, og den offentlige innkjøper må kunne dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført. 

Forhandlingsforbudet fjernes

For innkjøp over 1.100.000 som fremdeles må kunngjøres nasjonalt, innføres en ny og enklere prosedyre. Forhandlingsforbudet fjernes, og det er nå anledning til å foreta forhandlinger om og visse endringer på selve anskaffelsesgjenstanden og på de øvrige vilkårene for anskaffelsen. 

Nye regler åpner for at leverandører og oppdragsgivere kan gå i dialog når det er behov for det for å få en god anskaffelse. Det har tidligere vært adgang til en viss dialog i forkant av utlysning av anskaffelsen. Men nå er det vedtatt at det er adgang til dialog også under selve gjennomføringen av anskaffelsen. 

 - De nye reglene er gode nyheter for mange i kirken som har ansvar for de såkalte spesielle anskaffelsen, slik som orgelanskaffelser, anskaffelse av utsmykning og kirkekunst og anskaffelser av vedlikehold og rehabilitering av verneverdige kirker, sier advokat Bente Vangdal Espenes i KA. Mange av KAs medlemmer har bl.a. ønsket at reglene i større grad har åpnet for dialog med aktuelle leverandører i løpet av anskaffelsen. 

Gjeldende  forskrift fra åpner kun for dialog og relevante innspill fra leverandører underveis i anskaffelsen hvis en velger den kostnadsdrivende konkurranseformen konkurranse med forhandling.

I henhold til den nye forskriftens bestemmelser kan oppdragsgiver etter at han har fått inn tilbud på anskaffelsen velge om han vil forhandle med leverandørene eller ikke.

Den nye forskriften er planlagt å tre i kraft 1.1.17. Frem til dette tidspunktet gjelder forskrift om offentlige anskaffelser av 2006.

Det minnes samtidig om flere viktige endringer i anskaffelsesregelverket som allerede er trådt i kraft 1.7.16, som KA omtalte her.

Den nye forskriften finner vi her.

Powered by Cornerstone