Alle gravplassene legges til i Kirkebyggdatabasen fra den 3.9.2019, både de som forvaltes av fellesrådene og de som forvaltes av kommunene. Databasen gir systematisert informasjon tilgjengelig om alle gravplassene og grunnlag for etablering av et nasjonalt opplegg for lagring og forvaltning av digitale gravkart.
Under finner du spørsmål og svar om dette temaet. Er det noe du ikke finner svar på, så send mail til gravplassdatabasen@ka.no. Hvis svaret er av interesse for andre brukere, blir det lagt inn her.
Det er viktig å identifisere alle gravplassene i din kommune og sjekke at disse ligger under korrekt eiendom. Gravplasser som ligger ved en kirke skal ligge under samme eiendom som kirka, og gravplasser som ligger separat skal være definert som egen eiendom. Det også er viktig å komplettere dersom det mangler en gravplass. Se sjekklisten under for mulige ulike feil, og hvordan disse skal håndteres.
Nei - tilleggsdataene om tilgjengelighet, tilrettelegging etc er der primært for forvalterens eget behov for oversikt og dokumentasjon. Selve sjekken og korrigeringen av eventuelle feil i importen, er det fint å få korrigert innen utgangen av september. Gravplass-søket vil fungere godt først når tilleggsinformasjon er lagt inn.
Det som er importert, er gravplassens navn, nummer, hvem som er forvalter, og hvilken kommune den ligger. Gravplassene er koplet inn mot rett kommune og forvalter, ut fra det som har fremkommet i eksportdata fra fagsystemene Ecclesia og Gravlund.
Kirkevergen har superbrukertilgang og kan gå inn og opprette nye brukere. Dette gjøres under "Fellesråd" - "Brukere". Kommunale gravplassforvaltere vil få tilsendt brukernavn og passord til databasen, og får da sine superbrukere.
Kirkebyggdatabasen er idag Den norske kirkes eiendomssystem, og har allerede oversikt over eiendommer som er i kirkelig eie. Ved å kople til gravplassene i den samme eiendomsdatabasen, som er etablert etter initiativ fra og finansiert av departementet, får forvalterne nå ett system hvor alle eiendomselementene finnes. Databasen vil muligens skifte navn etter hvert, men foreløpig heter den Kirkebyggdatabasen.
Gravplassene er teknisk integrert i resten av Kirkebyggdatabasen, hvor både bygninger og gravplasser finnes under eiendomsnivået. Gravplassene får sitt eget søk, hvor kun gravplasser fremkommer. Gravplass-søket vil ligge sammen med bygningssøk, inventarsøk og orgelsøk under søkeknappen oppe i høyre hjørne.
I de eksterne automatiske tjenestene (APIene) som databasen tilbyr, vil gravplassdatabasen fremkomme som et separat register. Dette vil kunne benyttes inn i ulike sammenhenger hvor data skal knyttes sammen, f.eks. hos Statens Kartverk.
Nei, samtlige gravplasser vil ligge i databasen, uavhengig om de er forvaltet av et kirkelig fellesråd, en kommune eller andre aktører.
Søket vil fungere som det skal når informasjon på disse feltene er fylt inn lokalt. Jo flere gravplasser som blir gjennomgått og oppdatert lokalt, jo flere søketreff vil vi få.
Ja, alle gravplasser bør registreres inn, slik at oversikten blir komplett. I feltet "status" kan du markere om gravplassen er i bruk eller ikke. Kolerakirkegårder er eksempler på gravplasser som bør registreres i tillegg til de som allerede ligger inne.
Gravplassdatabasen utgjør den første nasjonale oversikten over gravplasser, med en unik nasjonal id for hver gravplass. Formålet er å skape et komplett eiendomsdatabasen for gravplassforvaltningene (fellesråd og kommuner), og å dekke behovet hos bispedømmeråd/fylkesmann, gravplassrådgiver, KA, Riksantikvaren, departementet og andre sentrale aktører for oversiktsdata og statistikk. Videre vil gravplassdatabasen legge til rette for nasjonal arkivering og forvaltning av digitale gravkart.
Nasjonale gravplass-id er en unik id som identifiserer hver enkelt gravplass. Denne er definert i SOSI-standarden for gravplass, og består av kommunenummer og gravplassens nummer. I tillegg kommer en register-id, som vil være uforanderlig og unik. Til sammen vil disse identifikatorene fungere som gravplassenes "personnummer", slik at overføring og kobling av data i ulike sammenhenger, herunder et mulig nasjonalt opplegg for arkivering og forvaltning av digitale gravkart, skal bli korrekt.
Tekstinformasjonen må manuelt føres over til den nye gravplassen. Hvis det er lagt inn mange foto, kan disse kopieres over i modulen "alle vedlegg", som ligger øverst til høyre. Gå i kapittelet "Vedlegg og bilder > Flytte og kopiere bilder og vedlegg" i hjelpesystemet i databasen for å få beskrivelse av hvordan dette gjøres.
Bygg/gravplassansvarlig lokalt avgjør selv om navnet på eiendommen skal endres slik at det reflekteres at det er både kirke og gravplass under eiendommen. Vi minner om at en fortsatt skal bruke ordet kirkegård/gravlund som særnavn på etablerte gravplasser hvor disse begrepene benyttes.
Gi beskjed til oss på gravplassdatabasen@ka.no om feil i eiendomsstrukturen.
Meld fra til gravplassdatabasen@ka.no
Dette kan du rette selv ved å gå på valg, rediger gravplass. Dersom gravplassen består av parseller med ulike eiere, må dette registreres ved at man legger inn parsellene som separate grunneiendommer under eiendom. Disse registreres da med den eieren som står registrert på hver enkelt parsell i grunnboka.
Navnet kan du rette selv ved å gå på valg, rediger gravplass.
Nye gravplasser kan legges til selv. Dette gjøres fra eiendomsnivået, under "valg", "registrer ny gravplass". Det kan imidlertid hende at gravplassen ligger i systemet, men med feil forvalter. Dersom en gravplass som er i drift ikke dukker opp på rett sted, kan det være fint å få sjekket om den ligger med feil forvalter. Ta da kontakt på epost.
Kirkebyggdatabasen finnes på begge målformer, og det samme gjelder gravplassene. Dersom du ser dårlig nynorsk-bruk, så meld fra.
Nei, dette vil bli ivaretatt av KA. Det er imidlertid viktig å kontrollere i januar at alt ligger med korrekt kommune og forvalter, spesielt der kommuner blir delt opp og havner i ulike nye kommuner.
Kirkebyggdatabasen har ikke noen full FDV-funksjon (forvaltning, drift og vedlikehold), men det finnes funksjonalitet for å registrere vedlikeholdhistorikk. Historikken (vedlikeholdsloggen) kan knyttes til hver enkelt gravplass, på samme måte som til en enkelt bygning eller en enkeltgjenstand.
Inventarmodulen har sitt gamle navn, men kan inneholde både inventar og utstyr. Det finnes egne kategorier for utendørsutstyr.
Ja, dette henger sammen på følgende måte. I arbeidet med digitale gravkart er det behov for en nasjonal id for alle gravplassene, og dette vil gravplassdatabasen levere. Dette er en forutsetning for å kunne få gravkartene inn i kartverkets databaser (gjennom geonorge.no), som sikrer en trygg arkivering, forvaltning og distribusjon av digitale gravkart. SOSI gravplass gir en felles definisjon på alle relevante fagbegreper innenfor gravplassområdet, og er et nødvendig grunnlag for all utveksling av data mellom ulike systemer. Les gjerne mer om SOSI gravplass på http://www.sosigravplass.no
Gravplassene blir foreløpig ikke synlig på kirkesøk.