KA-bloggen uke 12

Luther og kirkens organisering

Grimstad foran kirkedøren med Luthers teser i Wittenberg. Foto: Gisle Kavli
Publisert: 24/03/2017
I et jubileumsår for reformasjonen diskuteres og endevendes Luther. Både hans banebrytende og problematiske sider løftes fram. Begge deler er nødvendig.

Et besøk i vinterstille Wittenberg sammen med et knippe kirkeverger nå i mars, ga meg anledning til refleksjon over de store endringer i kirke og samfunn som sprang ut av oppslagene på kirkedøra i slottskirken. Luthers 95 teser er nå preget inn i nye dører, og mange søker å nytolke disse inn i vår tid.

Hva var egentlig det grunnleggende nye? NÅDE er satt som overskrift over Den norske kirkes mangfoldige «feiring». Dette er en riktig og viktig understrekning av et kjernebegrep i reformasjonen.

Det er også viktig å minne om at Luthers betoning av teologiske kjernebegreper førte til en grunnleggende kritikk av kirkens organisering og bruk av makt over mennesker. Denne kirkekritikken sprang ut av den teologiske refleksjon. 

Oppgjøret med datidens katolske teologi var viktig fordi teologien ble brukt til å legitimere organisering og ordninger - også økonomiske, som i avlaten slik det framsto i Wittenberg.

Også i vårt arbeid med kirkelig organisering er det viktig at alle kirkemedlemmer har frimodighet til å påpeke og avsløre alle de små og store spørsmål der teologien blir misbrukt til å legitimere tidsbestemte ordninger. De lutherske kirkene har en sammensatt og ikke alltid vakker historie når det gjelder bruk og misbruk av makt. Tilknytningen til fyrster og konger har bl.a. blitt.brukt som et maktinstrument av øvrigheten overfor vanlige kirkemedlemmer.

Bruk Lutheråret til «grasrotteologi».

Et av Luthers radikale grep var å gi det kristne lekfolk myndighet til selv å lese Bibelen og selv bruke sitt skjønn om kirkens ordninger. Lekfolk (i seg selv et tilslørende begrep fordi det henspiller på «lek og lærd») bør derfor på nytt fordype seg i teologi. God teologi er alltid spennende fordi det kan utfordre tradisjoner og inngrodde forestillinger. Bruk Lutheråret til «grasrotteologi».

Det er flott at Lutheråret blir en markering av troens sentrum. Det er samtidig nødvendig at markeringen kan fornye vår evne til å avsløre maktmisbruk og avdekke restene av øvrighetskirken. Min visjon er at kirken skal være et sted som styrker vanlige folks tiltro til sitt sunne kristelige skjønn.

Frank Grimstad er administrerende direktør i KA

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone