"Arkitektur og utsmykning er strategisk viktig"

Våler kirke har vunnet flere priser for sin arkitektur. Foto: Okke Bloem
Publisert: 17/03/2017
«Jeg er overbevist om at arbeidet med kirkebygget, arkitektur og utsmykning er noe av det strategisk viktigste Den norske kirke kan arbeide med.» Det sa fagdirektør Oddbjørn Sørmoen i sitt foredrag på Kirkerådets kulturkonferanse i går.

I sitt foredrag sa Sørmoen videre: "I møtet med eksistensielle utfordringer har kunsten en viktig funksjon. Ikke nødvendigvis for å fortelle oss et klart budskap, men for å åpne opp for deler av sanseapparatet, vårt følelsesliv, eller intellekt som vi ellers sjelden er i kontakt med.

I en viss grad gjelder dette også arkitekturen. Den skal gi et godt rom rundt liturgien og møtene med hverandre, men først og fremst med kirkens budskap. Det budskapet som når inn der kanskje ordene ellers ikke når inn. Den skal også skape undring, åpne for deler av oss som vi ellers ikke så lett får tak i.

I den grad kunsten og arkitekturen åpner for livet og refleksjonen, og gjør oss mottagelige for de små og de store møtene, for liturgiens rytme og åndens pust, så vel for de nødvendige rystelsene, for å være litt poetisk, da er den strategisk og har sin funksjon."

"Arkitektur og utsmykning er strategisk viktig"Oddbjørn Sørmoen er kunsthistoriker og fagdirektør i KAKonferansen arrangeres av Kirkerådet i samarbeid med KA og avsluttes i dag. Av de mange tema på programmet nevnes blant annet arkitekturturisme, å møte kirkebygget gjennom orgelet samt kirkebygg og kystkultur.

Les mer om konferansen i intervjuet med Kirkerådets kirkebyggkonsulent Ove Morten Berge på Arkitektnytt.no.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone