KA-bloggen uke 7

Utsettelse uten grunn

Frank Grimstad. Foto: Ingar Næss
Publisert: 17/02/2017
Kulturministerens begrunnelse for å utsette satsingen på kirkebygg holder ikke. På tvers av ulikt forhold til tro må vi legge bort berøringsangsten og se at kirkene er vår felles historie og nasjonal kulturminnearv av stor betydning.

Norge er et land med få slott og borger. Derfor tilhører mange av våre 1630 kirker en viktig del av vår nasjons kulturarv. Ser man byggene under ett er de kanskje nasjonens viktigste kulturminneskatt.

Stavkirker og steinkirker fra middelalderen fremheves av mange, men en rekke andre kirker er også sentrale kulturminner.

KA har i samarbeid med NIKU nylig gjennomført et kartleggingsprosjekt over listeførte (spesielt verdifulle) kirker etter 1850. Erfarne kulturminneforskere ble overrasket over hvor store kulturminneverdier også disse kirkene fra nyere tid bærer med seg. Mange av kirkene til erstatning for eldre kirker inneholder derfor mer verdifull kunst og interiør enn hva vi har vært klar over.

Ansvaret for alle kirker er lagt til lokalsamfunnet. Mange mindre kommuner har flere middelalderkirker og et stort økonomisk ansvar.

Vi har en nasjonal kulturminnepolitikk og det er statens overordnende ansvar at nasjonale kulturminner ikke forfaller.

Stortinget har derfor innsett at staten må ha virkemidler og et program for å ivareta sitt ansvar økonomisk for de mest verdifulle kirker.

Derfor har de de i 2015 fattet et anmodningsvedtak der de ber regjeringen om å utarbeide en forsterket strategi for fredede og særlige viktige kirker, samt å vurdere et eget bevaringsprogram for kirkebygg.

Nok en gang ser det ut til at dette skyves ut i en ukjent fremtid. Statsråden har nå overfor Stortinget svart at dette må sees i sammenheng med fremtidig finansiering av tros og livssynssamfunn. Vårt Land har omtalt reaksjonene i Stortinget og også kommentert saken på lederplass. Vi mener begrunnelsen er særdeles tynn.

Vi er kjent med alle de alternativer som utredes for fremtidig finansiering. Alternativene er: Fortsatt statlig og kommunal som dag, ulike former for livssynsavgift eller medlemsavgift.

Statlige tilskudd til et utvalg kirker staten bør ta et særskilt ansvar for (helt eller delvis), er uavhengig av finansieringsordning. Ingen av de finansieringsmodellene regjeringen utreder er til hinder for dette. Oppgaven vil være den samme uansett.

Dette er synspunkter KA har fremmet også sammen med KS. Vi kan se at staten må ha et tak på bevilgningene og en oversikt over hvilke kirker som skal prioriteres som særlig verdifulle. Det er det mulig å svare på.

På tvers av ulikt forhold til tro må vi legge bort berøringsangsten og se at kirkene er vår felles historie og nasjonal kulturminnearv av stor betydning.

Kulturministerens begrunnelse for å utsette dette holder ikke. Det er ikke kulturnasjonen verdig.

Det er også grunn til å minne om at Riksrevisjonen i 2011 utalte at kirkebyggene er så viktige for norsk kulturarv at staten må ha et særlig ansvar for å følge opp at byggen blir holdt ved like og sikret.

I dag har regjeringen ved kommunalminister Jan Tore Sanner lagt frem en stortingsmelding om bærekraftige byer og sterke distrikter. Et eget kapittel er viet by og tettstedsutvikling: «Byar og tettstader det er godt å leve og bu i». KA har gitt innspill til Kommunalministerens og pekt på kirkebyggenes betydning som stedsmarkører og identitetsbærere i byer og tettsteder over hele landet.

Utsettelse uten grunnBragernes kirke i Drammen. Foto: Øyvind HåbrekkeMange steder er jo byene bygd mer eller mindre bygd rundt kirken. Men kirkebyggene blir ikke nevnt i stortingsmeldingen - selv ikke i et eget delkapittel om kulturminner.

På tvers av ulikt forhold til tro må vi legge bort berøringsangsten og se at kirkene er vår felles historie og nasjonal kulturminnearv av stor betydning.

Når Stortinget nå skal behandle meldingen, skal KA sørge for at alle kommunalkomiteens medlemmer får med seg budskapet.

Frank Grimstad, administrerende direktør i KA

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone