KA-bloggen uke 4:

America first?

Publisert: 27/01/2017
Disse to ordene er noe av det som vil bli husket fra Donald Trumps innsettelsestale. Og er kanskje et uttrykk for noe av det linjeskiftet vi nå opplever. Og vi er spente og urolige for hva som kommer.

Vi ser populistiske bevegelser i Europa som styrker sin posisjon, og selv om ikke alt er likt så er budskapet noe av det samme: Mer oss og dem - mindre vi. Mer egeninteresse - mindre fellesskap.

Verdens mektigste mann blir gjerne amerikanske presidenter kalt. Det er kanskje ikke like sant som det var for et par tiår tilbake. Det som kjennetegner makt er uansett at man kan gjøre valg som får konsekvenser for andre, i dette tilfelle store konsekvenser.

Det er derfor vi blir urolige når Trumps budskap er mindre fellesskap  - og å bygge en mur mot naboen.

Kanskje den viktigste konfliktlinjen i politikken fremover går mellom de som vil bygge murer og de som vil bygge broer. Hvem vinner?

Vi er mange som kan gjøre valg som får konsekvenser for andre. I internasjonal politikk, i nasjonal politikk, i arbeidsliv, i kirke og lokalsamfunn, i nabolag og familier – som kan velge om vi bygger broer eller murer.

«Det heiter ikkje eg no lenger – heretter heiter det vi.» (Haldis Moren Vesaas)

Kirkemøtet har vedtatt et visjonsdokument som blant annet løfter fram følgende verdier for kirken: Vi er et fellesskap preget av likeverd, deltagelse og respekt for mangfold. Kirkas fokus på fellesskap og likeverd skal alltid utfordre egeninteressene, snevre nasjonale interesser og gruppeegoisme.

Et solidarisk samfunn trenger tydelige samfunnsaktører som bygger fellesskap, formidler verdier og mobiliserer til engasjement. Her har en landsdekkende kirke en sentral plass sammen med andre kirkelige og frivillige aktører.

Fremskrittspartiets forslag om å kutte all støtte til tros- og livssynssamfunn er et dristig prosjekt. Samfunnet vil tape på en politikk som gjør religion til en privatsak og overlates til den enkeltes lommebok.

«From now on – It’s only America first.» (Donald Trump)
«Det heiter ikkje eg no lenger – heretter heiter det vi.» (Haldis Moren Vesaas)
La oss bruke makten – from now on – er det andre først.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone