Levende lys i vintermørket

Publisert: 21/12/2016
Enhver god stemning forsterkes med levende lys, en liten flamme kan spre utrolig mye varme og glede. Det hører liksom med til vintermørket å lyse opp med stearinlys, og hente opp det gode varme lyset vi lengter etter. Lystenning forbindes også med det sakrale rom og den kirkelige handling. Men den lille flammen som skaper så mye glede og ro, er også i stand til å forårsake enorme ødeleggelser, fare og dramatikk.

Betegnelsen på en brann er en ukontrollert flamme, mens et stearinlys som brenner slik det er tenkt, kan vi kalle en kontrollert flamme. Spørsmålet er hva skal vi gjøre for å være sikker på at den lystenningen vi aksepterer i kirken ikke går fra å være kontrollert til ukontrollert flamme?

Det viktigste i alt sikkerhetsarbeid er den sunne fornuften. I Den norske kirkes menigheter skal all lystenning være godkjent av kirkevergen som er sikkerhetsansvarlig. Hvis man har levende lys i kirken, anbefales det å bruke lysestaker av ikke-brannbart materiale, lysene bør stå fritt slik at de ikke har mulighet til å antenne tekstiler eller annet brennbart. Plasser alterlysestakene i god avstand fra alterbilde slik at stearin og sot ikke ødelegger alterbildet. 

Ved prosesjon i kirken - vær påpasselig med at lysbærerne holder avstand til hverandre, og at lysene slukkes når prosesjonen er over. Bruk aldri levende lys i benkeradene. Ved bruk av lysglobe anbefales det at den plasseres på steder hvor det er rikelig med plass både rundt og over. Lysgloben må ikke plasseres ved trange inngangsparti eller i nødutganger. Lysgloben bør stå på brannsikkert underlag, f.eks. i kasse av grus, slik at lys som faller ikke blir liggende å ulme på gulvet. 

Vi har de siste årene mistet flere kirker i brann. Det er en stor sorg for et lokalsamfunn å miste kirken sin, samtidig er det en omfattende jobb å bygge opp en ny kirke. La oss sammen styrke bevisstheten om brannsikkerhet, slik at vi unngår branntilløp og store branner. 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone