Ideelle aktører i kommunesektoren må også følges opp

Øystein Dahle er direktør i avdeling for kirke og samfunn i KA. Foto: KA
Publisert: 17/08/2016
"Vi vil arbeide for at premissene i utredningen også blir gjort gjeldende for andre virksomheter med offentlig pensjonsordning." Det sier Øystein Dahle i KA i en kommentar til Hippe-utvalgets utredning om historiske pensjonskostnader i ideell sektor som ble lagt frem denne uken.

Mandag la utvalgsleder Jon Hippe frem KA har tidligere omtalt de store utfordringene som den offentlige pensjonsordningen skaper for kirke og frivillig sektor. Ordningen kjennetegnes bl.a. av at det ikke bare betales årlige premiekostnader, men at arbeidsgiverne også i framtida vil få kostnader for pensjonsrettigheter som er opptjent på et tidligere tidspunkt.

Tidligere tilsatte og tidligere virksomhet påfører arbeidsgiverne derfor framtidige utgifter av ukjent størrelse. Dette gir store utgifter og uforutsigbarhet for frivillig sektor som har påtatt seg å levere offentlige tjenester.

Den offentlige utredningen «Ideell opprydding» gir en god beskrivelse av bakgrunnen for at frivillig sektor har fått disse utfordringene. Framveksten av den norske velferdsstaten er nært knyttet til samspillet mellom det offentlige og frivillig sektor, og i dette samspillet har det offentlige har tidligere stilt krav om at også frivillig sektor skulle ha en offentlig pensjonsordning for sine tilsatte som leverte offentlige tjenester.

Ideelle aktører i kommunesektoren må også følges opp Utredningen er tydelig på plassering av et offentlig ansvar for den krevende situasjonen som pensjonsordningen nå har påført frivillig sektor. Utredningen er også klar på at staten bør dekke framtidige utgifter som skyldes disse historiske forhold når staten har vært oppdragsgiver. Problemet er imidlertid at utvalgets mandat er begrenset til helse- og sosialtilbud der staten har vært avtalepart.

"Utredningen tar ikke direkte stilling til virksomhet der f.eks. kommunene er avtalepart eller andre deler av velferdsstaten. KA vil i tiden framover arbeide både for at utredningens anbefalinger blir fulgt opp. En rekke virksomheter er derfor ikke omfattet av utredningens anbefalinger. KA savner bl.a. en vurdering av pensjonsutfordringene som gjelder private barnehagene," sier Øystein Dahle.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone