Attraktive bymiljø med kirkebygg i sentrum

Bragernes kirke, Drammen
Publisert: 15/08/2016
Kunsthistoriker Daniel Johansen har skapt debatt med sitt innlegg på NRK.no hvor han kritiserer norske kommuners arbeid med attraktive bymiljø og tettsteder. "De norske kirkebyggene er en viktig ressurs i utviklingen av bærekraftige byer og sterke distrikter." Det skriver KA i innspillet til ny stortingsmelding om by- og regionalpolitikk.

Daniel Johansen kritiserer norske kommuner for lite gjennomtenkt utvikling av tettsteder som skaper lite attraktive steder uten tiltrekningskraft: "Det må ikke være slik at man må reise til Oslo, Trondheim eller Bergen for å oppleve godt ivaretatt historisk bebyggelse, god moderne arkitektur og helhetlig planlagte bymiljøer," skriver Johansen. Særlig har hans omtale av Førde fått stor oppmerksomhet.

Regjeringen og kommunalminister Jan Tore Sanner arbeider nå med en ny stortingsmelding om bærekraftige byer og sterke distrikter. KA mener kirkebygg og gravplasser bør få økt betydning i kommunenes utviklingen av attraktive tettsteder og bymiljø. I KAs brev med innspill til stortingsmeldingen pekes det på gravplassenes betydning i lokalsamfunnet og på kirkebyggenes spesielle betydning, både historisk og for identitet og tilhørighet i lokalsamfunnet. Mange steder er kirken det eldste bygget av betydning og bymiljøet er historisk blitt utviklet rundt kirken som stedsmarkør og identitetsbærer. I brevet heter det blant annet:

I en tid som preges av raske endringer på mange områder, er det grunn til å vie oppmerksomhet mot de mer lange linjer i arbeidet med stedsutvikling, og mot kirkebyggenes rolle i areal- og byplanlegging.

KA har også presentert våre innspill i et eget møte med Kommunaldepartementet. Du kan lese vårt innspill til Kommunalministeren ved å klikke på lenken som følger denne artikkelen.

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone