Tiltaksmidler kan brukes til kirkebygg

Landvik kirke. Foto: Kirkesøk.no
Publisert: 01/07/2016
Stortinget bevilget i juni 400 millioner kroner i tiltaksmidler til kommuner på Sør- og Vestlandet. Midlene skal brukes på kommunalt vedlikehold og rehabilitering av veier, bygg og anlegg. Et rundskriv tirsdag skapte usikkerhet, men i går sendte Kommunaldepartementet et eget brev med presisering om at midlene kan brukes til kirkebygg. I Grimstad betyr det 1 mill. kr til klokketårnet i Landvik kirke.

Stortinget vedtok 17. juni ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett et øremerket tilskudd til kommuner på Sørlandet og Vestlandet på 400 mill. kroner til vedlikehold og rehabilitering av veier, bygg og anlegg som er eid av kommunen eller kommunalt foretak. Tilskuddet gis til kommuner i Aust- og Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med høyere arbeidsledighet enn landsgjennomsnittet.

Kommunaldepartementets rundskriv som gikk ut tirsdag skapte usikkerhet om hvorvidt pengene kan brukes til kirkebygg. Kommunaldepartementet sendte derfor i går ut et eget brev med presisering om dette.

"Hensikten har ikke vært å avskjære at vedlikehold og rehabilitering av kirkebygg kunne finansieres av tilskuddet. Vi presiserer med dette at tilskuddet også kan benyttes til vedlikehold og rehabilitering av kirkebygg, dvs. kirker som kommunene etter kirkeloven har det økonomiske ansvaret for." Brev fra Kommunaldepartementet 30. juni. 

Tilskuddet til vedlikehold og rehabilitering av veier, bygg og anlegg er et engangstilskudd for 2016. Midlene må brukes på prosjekter som settes i gang i 2016.

"Vi er veldig fornøyd med denne presiseringen," sier Jan Ivar Strømsodd, kirkesjef i Grimstad. I Grimstad har kommunestyret vedtatt å bevilge en av de fem millionene kommunen har fått til restaurering av klokketårnet i Landvik kirke. "Når sysselsettingsmidlene først kom var dette en gylden mulighet til å sikre kirken sin andel og dette er veldig verdifullt for oss," sier Strømsodd.

Det er konstatert fuktinntrenging i tårnet i Landvik kirke og det er behov for restaurering av tårn og to takflater. Bærende konstruksjoner er påført råteskader og borrebilleangrep. "Vi var klare til å gjennomføre prosjektet i 2016 og oppfylte kriteriene," sier en fornøyd Strømsodd.

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone