Kritisk til arbeidstidsutvalget

Marit Halvorsen Hougsnæs leder arbeidsgiveravdelingen i KA
Publisert: 30/06/2016
"KA er i hovedsak fornøyd med balansen mellom fleksibilitet og vern i dagens arbeidsmiljølov. Arbeidstidsutvalgets forslag om å utvide unntaksmulighetene, bl.a. ved den nye kategorien "delvis uavhengig stilling", fremmer ikke en ønsket utvikling av norsk arbeidsliv," uttaler direktør Marit Halvorsen Hougsnæs.

Kritisk til arbeidstidsutvalgetKA har nå avgitt sitt høringssvar til utvalgets rapport. Det såkalte Arbeidstidsutvalget, under ledelse av Karen Helene Ulltveit-Moe, la frem sin rapport i januar (NOU 2016:1) og høringsfristen gikk ut 1. juli.

Avveiningen mellom fleksibilitet og vern er kjente og viktige problemstillinger også innenfor det kirkelige arbeidsliv.  KA støtter utvalgets forslag om å klargjøre kriteriene for hva som skal til for at en arbeidstaker kan unntas fra lovens arbeidstidsbestemmelser. I dag kan arbeidstakere i ledende og særlig uavhengig stilling unntas.

"Forslaget om å etablere en ny kategori «delvis uavhengig stilling»  oppfatter vi derimot ikke som klargjørende. I tillegg vil det åpne for en betydelig utvidelse av antall arbeidstakere som kan unntas fra lovens vernebestemmelser, noe vi ikke mener er tjenlig for utviklingen av norsk arbeidsliv i sin alminnelighet," sier Halvorsen Hougsnæs.

KA er også uenig i at det bør åpnes adgang for unntak fra forbudet mot søndagsarbeid basert på individuell avtale. Her bør hensyn av mer samfunnsmessig karakter fortsatt tillegges størst vekt.

Enklere adgang til å arbeide hyppigere søn- og helgedager vil medføre at søndagen som helligdag og alminnelig fridag og en annerledes dag i samfunnet settes under ytterligere press. Det forhold at familier i størst mulig grad har en felles fridag i uken er et samfunnsmessig gode.

"Utvalgets forslag om en viss oppmyking av forbudet mot kveldsarbeid mellom kl. 21 og 23 for de som ikke jobber natt, mener vi er et godt forslag. Det kan  bidra til hensiktsmessig fleksibilitet både for arbeidstaker og arbeidsgiver," sier Halvorsen Hougsnæs.

Halvorsen Hougsnæs leder arbeidsgiveravdelingen i KA.

Les hele KAs høringsuttalelse her.
Les Arbeidstidsutvalgets rapport her.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone