Enova gir støtte til solceller på kirketak

Strand kirke. F.v.: Harald Nesvåg, tidl leder i menighetsrådet, Gro Iren Horve, leder i miljøutvalget i menighetsrådet, Harald Ringstad, KA. Foto: Strand krk. fellesråd
Publisert: 19/05/2016
Strand kirke i Rogaland får nå statsstøtte for å bli pilotprosjekt for bruk av solenergi i kirker. Kirken skal bli en såkalt plusskirke, som produserer mer energi enn den bruker. "Dette er en gledelig nyhet for alle som støtter klimaarbeidet i Den norske kirke," sier Harald Ringstad i KA som har vært sentral i utviklingen av prosjektet.

Enova har nå sendt tilskuddsbrev til KA der de bekrefter at de tildeler opp til 603 000 kr til prosjektet. I tillegg til solceller på taket skal kirken også gjennomføre fem ulike energisparingstiltak og få sitt eget strømstyringssystem (KAs kirkebyggstyring), som vil redusere energibehovet betraktelig.

Kirken forvaltes av Strand kirkelige fellesråd, og KA ved Harald Ringstad har ledet prosjektet. Enova er et statlig selskap som har ansvar for fordele statsstøtten til omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Strand kirke vil være et forbildeprosjekt og målet er at dette prosjektet baner vei for flere nye solenergiprosjekter i kirkene våre, sier seniorrådgiver Harald Ringstad.

KA planlegger å bruke dette prosjektet til å lage en veileder for bruk av solenergi i kirker  Dette vil skje i samarbeid med Solenergiforeningen. Andre kirker er allerede i startgropen for å montere solceller på taket.

Strand kirke skal delvis tas ut av bruk da menigheten planlegger å bygge ny kirke i Tau sentrum. Siden bruken vil gå ned (kun bryllup og begravelser), er det menighetens mål å redusere årlige driftskostnader til et minimum. Strand kirke har nå fått påvist store råteskader på bærende takkonstruksjoner og en rapport skriver at senest innen 2-3 år må taket rehabiliteres. Strand kirkelig fellesråd ønsker nå å slå to fluer i en smekk. Istedenfor å tilbakeføre sårbar skiferstein etter rehabiliteringen på det sørvendte taket, legges det integrerte solcellepaneler isteden. Dette har Riksantikvaren godkjent. Prosjektet kan nå stå ferdig allerede i høst.

Kostnadene for hele prosjektet blir lavere enn ved å gjennomføre to prosjekter hver for seg. Man sparer bl.a. legging av skiferstein og rigging av stillas mm.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone