Fornøyd med bred enighet om kirkereform

Publisert: 03/05/2016
«Vi er godt fornøyd med at det er bred enighet om reformen og om å etablere Den norske kirke nasjonalt som egen rettslig enhet. Det gir et godt grunnlag for det viktige arbeidet som ligger foran oss med å lose reformen i havn.» Det sier Frank Grimstad, adm. dir. i KA, i en kommentar til komiteinnstillingen til kirkereformen som er blitt kjent i dag.

Stortingets kirke- utdannings- og forskningskomitè har i dag avgitt sin innstilling på forslag til endringer i Kirkeloven, som regjeringen fremmet i februar. Forslagene innebærer blant annet at Den norske kirke blir et eget rettssubjekt fra 1.1.17 og at arbeidsgiveransvaret for de statlige ansatte i Den norske kirke blir overført til Den norske kirke.

KA er fornøyd med at komiteen fastholder fortsatt kommunal finansiering og at man har utsatt spørsmålet om låneadgang til høsten for å kunne se finansieringen i sammenheng.

"Dette legger også et press på regjeringen til å sikre tilstrekkelig egenkapital og en god finansiering av Den norske kirke," sier Grimstad.

Fornøyd med bred enighet om kirkereform«Vi registrerer også med tilfredshet at komiteen, etter innspill fra KA, har presisert begrepsbruken slik at loven tydeliggjør forskjellen på det nasjonale rettssubjekt og Den norske kirke som helhet. Komiteen har også bidratt til større klarhet og viktige forbedringer når det gjelder plassering av arbeidsgiveransvaret,» sier Grimstad videre.

KA er også svært fornøyd med at Stortinget har fulgt KAs råd om å lovregulere sammenslåing av fellesråd. Det er et godt bidrag til bedre prosesser når fellesråd slår seg sammen som en følge av kommunereformen.

KA er fortsatt spørrende til om lovforslaget er tydelig nok til å sikre utstrakt forsøksvirksomhet fra 2017 i tråd med Kirkemøtets vedtak. "For øvrig avtegner det seg i komiteinnstillingen kirkepolitiske konstellasjoner som er interessante i forhold til den videre utvikling i det tros- og livssynspolitiske landskap," avslutter Grimstad.

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone