KA fikk gjennomslag - Sammenslåing av fellesråd blir lovregulert

Frank Grimstad, foto: Agnete Brun
Publisert: 04/05/2016
«Vi er svært fornøyd med at Stortinget har fulgt KAs råd om å lovregulere sammenslåing av fellesråd. Det er et godt bidrag til bedre prosesser når kirkelige fellesråd slås sammen som følge av kommunereformen.» Det sier Frank Grimstad, administrerende direktør i KA.

Inndelingslova (lov om fastsetjing og endring av kommune- og fylkesgrenser) regulerer prosessen ved sammenslåing av kommuner og fylker. Loven gir hjemmel for håndtering av spørsmål om fullmakter, økonomi og arbeidsgiverrelaterte spørsmål i etableringen av den nye kommunen.
Selv om lovverket sikrer at endringer i kommunestruktur gir tilsvarende endringer i den kirkelige fellesrådsstruktur, finnes det ikke tilsvarende lovverk som direkte regulerer prosessen med sammenslåing av kirkelige fellesråd.

Derfor har KA bedt Stortinget om å gjøre inndelingslova gjeldene også for kirkelige fellesråd. Dette har komiteen fulgt opp og det vil gjøres gjennom et nytt ledd i § 5 i kirkeloven. Dette ble klart da innstillingen fra Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen for et tydeligere skille mellom kirke og stat ble offentliggjort i går.

KA har over lengre tid arbeidet med å forberede fellesrådene på kommunereformen og gitt råd til fellesråd som slår seg sammen eller forbereder mulig sammenslåing.

"Stortingets vedtak om å gjøre inndelingslova gjeldende for kirkelige fellesråd gir et tydeligere rammeverk og er derfor et godt bidrag for å legge til rette for å lykkes med krevende lokale prosesser," sier spesialrådgiver Stina Hansteen Solhøy som arbeider spesielt med dette feltet i KA.

"I mars lanserte vi en egen veileder for kirkelige fellesråd som slår seg sammen. Veilederen har lagt inndelingslovas bestemmelser til grunn og er derfor fortsatt like relevant, men dokumentet vil bli oppdatert ut fra lovendringen som Stortinget nå vedtar," avslutter Solhøy.KA fikk gjennomslag - Sammenslåing av fellesråd blir lovregulertStina Hansteen Solhøy, foto: Hilde Kristin Klungrehaug

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone