80 000 registrerte gjenstander i norske kirker

Tangen kirke
Publisert: 02/05/2016
Kampanjen for registrering av kunst og inventar har gitt et nytt løft for sikkerheten i norske kirker. Nå er nær 80 000 gjenstander registrert i den nasjonale databasen. «Vi har tatt enda et viktig skritt for å sikre de store verdiene i kirker over hele landet,» sier Oddbjørn Sørmoen i KA.

Kirkemøtet 2015 vedtok «nye regler om liturgisk inventar og utstyr» der det slås fast at menighetsrådet har ansvar for at alt permanent og midlertidig kirkelig inventar og utstyr registreres i et nasjonalt register.
Kirkerådet og KA lanserte i høst en kampanje for å engasjere landets 1237 menighetsråd i å registrere det kirkelige inventaret i Kirkebyggdatabasen. I løpet av kampanjen har om lag 13 000 gjenstander blitt registrert.
«Her er det mange som har gjort en god jobb for å sikre verdiene i sin lokale kirke. Vi håper det også har vært til inspirasjon å oppdage mer av verdiene som man har i sin egen menighet og i sin egen lokale kirke,» sier Sørmoen. Sørmoen er fagdirektør i kirkebyggavdelingen i KA. Det er enorme verdier av kunst og inventar i kirkene våre. Når inventaret registreres blir det vanskelig å omsette i det illegale markedet og mindre attraktivt for kriminelle. 80 000 registrerte gjenstander i norske kirkerOddbjørn Sørmoen
KA drifter den nasjonale Kirkebyggdatabasen på vegne av Den norske kirke. Databasen er utviklet over flere år, og registreringene i databasen er gjort etter en internasjonal standard som gjør det mulig å etterlyse stjålne gjenstander via Interpol.
Økokrim har tidligere varslet at kirkene i økende grad kan bli utsatt for organisert kriminalitet. Når det meste av kirkelig inventar er registrert i en felles nasjonal database blir det vanskelig å omsette illegalt. Dermed vil kirkesølv og andre verdifulle gjenstander bli mindre attraktive for de kriminelle miljøene.
«Denne kampanjen er over, men vi vil likevel fortsette arbeidet for å registrere enda mer av kunst og inventar kirkene, avslutter Sørmoen.»

80 000 registrerte gjenstander i norske kirker

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone