Ny veileder om kommunereform og sammenslåing av fellesråd

Publisert: 10/03/2016
KA har utarbeidet en egen veileder til bruk for kirkelige fellesråd hvor kommunene fatter vedtak om sammenslåing. "Vi tror veilederen blir et viktig verktøy for å få ryddige prosesser og at arbeidsgiveransvaret ivaretas på en god måte," sier spesialrådgiver Stina Hansteen Solhøy.

95 kommuner har per mars 2015 inngått intensjonsavtale om sammenslåing, mens 149 forhandler om avtale (kilde: Kommunal Rapport). KA får ukentlig flere henvendelser fra kirkelige fellesråd som har spørsmål og trenger veiledning i forbindelse med de prosessene som nå er i gang. "Vi forventer at trykket bare vil øke når flere kommuner har fattet endelig vedtak," sier Solhøy. Kommunereformen får direkte konsekvenser for fellesrådene ettersom kirkeloven slår fast at det i hver kommune skal være ett fellesråd.

Ny veileder om kommunereform og sammenslåing av fellesrådEn sammenslåing av kirkelige fellesråd reiser en rekke problemstillinger og utfordringer både av prinsipiell, praktisk og arbeidsrettslig art. Veilederen gir råd om hvordan fellesrådene bør organisere og gjennomføre prosessen, hvordan medbestemmelse og behov for informasjon kan ivaretas, hvilke deler av virksomheten man bør ha oversikt over, relasjonen fellesråd – kommunene m.m. I tillegg presenteres sentrale arbeidsrettslige spørsmål om bortfall av lederstillinger, arbeidsgivers styringsrett, arbeidsavtaler m.m.

Formålet med veilederen er å bidra til at fellesrådene lykkes best mulig med gjennomføringen av en sammenslåing, og at fellesrådenes rolle som arbeidsgiver ivaretas på en god måte i denne prosessen.

Veilederen vil legges ut i KAs nettbutikk i trykt versjon. 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone