Hva kan legges i kiste ved gravlegging eller kremasjon?

Fra Bispebjerg krematorium i Danmark
Publisert: 23/02/2016
Det er ikke fritt fram for å legge gjenstander og plagg i kister ved gravlegging. Gravferdsforskriften legger begrensninger på dette. En artikkel på NRK.no i forrige uke kunne gi inntrykk av at handlingsrommet er større enn hva det faktisk er.

Gravferdsforskriften § 29 stiller krav om at materialer og utstyr som brukes på eller i kiste skal være nedbrytbart i jord innen den fredningstid som gjelder for gravplassen. I tillegg stilles det krav om at materialer og utstyr ikke skal representere eksplosjonsfare, avgi giftige gasser eller etterlate rester ved kremasjon. Det ser imidlertid ut at det blir vanligere med brudd på denne bestemmelsen. Det er mye god sorghåndtering i tradisjonen for å kle avdøde i egne klær eller utstyre kisten med ulike gjenstander. Utfordringen blir å ivareta en kontroll over hva som legges i kisten, slik at hensynene som ligger til grunn for forskriftens bestemmelser ivaretas. Målet må være å gi rom for etterlattes ritualisering, samtidig som miljø og viktige driftsmessige hensyn ivaretas.

Denne problemstillingen ble aktualisert i en artikkel på NRKs hjemmeside 17.02. 2016, om ulike gjenstander og plagg som folk ønsker at skal følge avdøde i graven. I saken nevnes blant annet bunader, fiskestenger og bamser. Den sentrale kilden i saken er en gravferdskonsulent. Han siteres på en måte som kan gi inntrykk av dersom avdøde ikke skal kremeres er det stort handlingsrom for påkledning og gjenstander i kista.

Dette er altså ikke riktig, og det er viktig at forvaltningene lokalt sørger for at begravelsesbyråene og andre relevante instanser kjenner til innholdet i forskriftens § 29 og hvilke materialer og former for påkledning man i praksis bør unngå i kisten.

Det kan også være grunn til å tydeliggjøre dette i lokale gravplass- eller krematorievedtekter. Gravlegging av kister med innhold som ikke nedbrytes i jord vil på sikt skape både driftsmessige, miljømessige og etiske utfordringer ved bl.a. gjenbruk av graver.

I 2012 kom departementet med et rundskriv om utstyr og materiale i kister. Vedlagt rundskrivet fulgte et informasjonsskriv som skulle gi praktisk veiledning til forvaltninger og byråer. Det meste av dette informasjonsskrivet står seg fortsatt, men mye tyder på at kravene til forsvarlig kremering tilsier et behov for økt aktsomhet. Det er eksempler på at fylkesmannen ved tilsyn har pålagt krematorier å sikre rutiner for kisteinnhold for å hindre materialer som kan forårsake forhøyet ovnstemperatur med bypass av filteret som resultat. Det er også krematorier som har erfart at syntetiske stoffer kan bli ufullstendig brent og i verste fall skade ovnen.  

Se NRK-saken
Se Kulturdepartementets informasjonsskriv
 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone