Fikk sjeldent innsyn i kirkeskattene

Fra venstre: Eirik Milde (H), Åsmund Aukrust (AP), Tone-Helen Toften (AP), Odd Henriksen (H), Rigmor Andersen Eide (KrF), Øyvind Korsberg (Frp), Ola Elvestuen (V) Torhild Aarbergsbotten (H)
Publisert: 11/02/2016
8 stortingsrepresentanter fikk i dag et sjeldent innsyn i de kulturhistoriske skattene som finnes i norske kirkebygg. KA hadde invitert Stortingets energi- og miljøkomitè på besøk hos NIKU for å se arbeidsrommet med bilder fra 443 av landets kirker. Komiteleder Ola Elvestuen (V) satte stor pris på anledningen til å bli mer kjent med de unike verdiene som finnes i kirker over hele landet.

NIKU arbeider nå med et prosjekt for å gi et faglig grunnlag for å kartlegge kirkebyggenes sårbarhet for brann. I første omgang kartlegges listeførte kirker bygd etter 1850. Selv om prosjektets formål er å gi grunnlag for prioritering av brannsikringstiltak så gir arbeidsrommet med bilder fra alle kirkene et sjeldent innblikk i de kulturhistoriske verdiene som finnes i kirkene. KA inviterte derfor energi- og miljøkomiteen, som har ansvar for kulturminnepolitikken, til NIKU for å se "utstillingen."

Oddbjørn Sørmoen fra KA orienterte om prosjektet. Kunsthistoriker Elisabeth Andersen og konservator Tone Olstad presenterte arbeidet og bildene for komiteen. Andersen kunne fortelle at også de, som erfarne fagfolk innen kirkebygg, ble overrasket over de store kulturhistoriske verdiene som finnes i kirkebyggene. Selv om alle man nå kartlegger kirker bygd etter 1850, finnes det bevart mye kunst og interiør som er langt eldre enn disse kirkene.

Prosjektet finansieres av midlene som KA blir tildelt over statsbudsjettet.

Øyvind Håbrekke fra KA, gratulerte komiteen med et svært viktig vedtak før jul, der Stortinget enstemmig vedtok å be regjeringen utarbeide en forsterket strategi for å sikre kirkebyggene et forsvarlig vedlikeholdsnivå. KA har store forventninger til Regjeringens oppfølging av dette vedtaket.

Fikk sjeldent innsyn i  kirkeskatteneOla Elvestuen (V)Komiteens leder, Ola Elvestuen, viste stor interesse og takket for anledningen til et sjeldent innblikk i disse kulturskattene. Han viste til kirkenes store betydning i hvert enkelt lokalsamfunn, hva de har betydd i 1000 år og at de fortsatt vil være viktige for oss alle i framtida, uavhengig av den enkeltes forhold til tro og kirke. Han viste også til Stortingets vedtak før jul og understreket betydningen av at dette blir fulgt opp med vilje til handling.

Fikk sjeldent innsyn i  kirkeskatteneFikk sjeldent innsyn i  kirkeskatteneTone Olstad og Elisabeth Andersen fra NIKUFikk sjeldent innsyn i  kirkeskatteneOddbjørn Sørmoen, KA

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone