Presenterer innspill for verneverdige håndverksfag

Fra Sørum kirke
Publisert: 07/01/2016
KA har utformet et innspill til styrking av små og verneverdige håndverksfag. Innspillet presenteres i dag for et eget utvalg som er nedsatt for å arbeide med immateriell kulturarv og verneverdige fag. Utvalget ledes av Kirsti Kolle Grøndahl og arbeidet er en del av regjeringens gjennomgang av yrkesopplæringen.

KA legger i sitt brev til utvalget vekt på den store betydningen kirkene har for behov og etterspørsel etter kompetanse innen flere små og verneverdige yrkesfag. For å ta vare på de enorme verdier av interiør og kunst som er spredt rundt i hele landet i landets kirkebygg er vi helt avhengige av mange ulike håndverksfag. I brevet har KA pekt på hele 13 ulike fag som i dag må betegnes som små og verneverdige. Dette gjelder blant annet kirkesølvsmed, gjørtler og tinnstøper.

KA har arbeidet spesielt med bevaring av kirkesølv. KA har her et samarbeid med Riksantikvaren, Norges Gullsmedforbund og Norsk Håndverksinstitutt. Dette har resultert i to veiledninger om stell og bevaring av kirkesølv. Arbeidet med dette feltet har synliggjort at kompetansen på reparasjon av kirkesølv er i ferd med å forsvinne. Det er derfor satt i verk tiltak for å stimulere til flere oppdrag ved å koble fagmiljøene tettere sammen med de som har behov for kompetansen.

Det er Oddbjørn Sørmoen og Cathrine Lillo-Stenberg som presenterer KAs innspill i dagens møte.

Presenterer innspill for verneverdige håndverksfagPresenterer innspill for verneverdige håndverksfag

Du finner brevet med KAs innspill til høyre i bildet.

(Bildet er fra Sørum kirke)

 

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone