Statsbudsjettet - Hva skjer?

Publisert: 05/11/2015
Tirsdag startet forhandlingene om statsbudsjettet på Stortinget. KA har deltatt på høring i tre komiteer og følger prosessen.

Regjeringen la som kjent den 7. oktober frem sitt forslag til statsbudsjett for 2016. På den positive siden foreslo regjeringen å videreføre de 16 millioner kroner til omstilling og forberedelse til virksomhetsoverdragelse som ble lagt inn i årets budsjett. Det var heller ikke foreslått kutt i voksenopplæringsmidlene dette året, slik det var i fjor. På den negative siden foreslo de å fjerne rentekompensasonsordningen for kirkebygg. Budsjettet inneholdt også en tiltakspakke for økt sysselsetting hvor 2,5 mrd kroner var satt av til infrastruktur og bygg, utan at noe av dette var tiltenkt det store vedlikeholdsbehovet for kirkebygg.

Statsbudsjettet - Hva skjer?KA har deltatt på høringer i finanskomiteen, kirke- utdannings-, og forskningskomiteen og energi- og miljøkomiteen som har ansvar for kulturminnepolitikken.

Våre hovedbudskap var å videreførere rentekompensasjonsordningen, inkludere kirkebygg inn i tiltakspakken, samt at Stortinget bør be regjeringen beregne konsekvensene av arbeidstidsavtalen for prestetjenesten med tanke på å kompensere Den norske kirke for dette. Vi støttet også opp om Kirkerådets budskap om behovet for økte midler til bl.a. trosopplæring.

Vi har også hatt egne møter med representanter for ulike partier på Stortinget.

Sist fredag la regjeringen fram en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, siden det opprinnelige forslaget ikke hadde tatt høyde for kostnadene ved den økte flyktningestrømmen. Her er det foreslått en inndekning for de 9.5 mrd kronene disse kostnadene er beregnet til. Her foreslås det å kutte 4,3 millioner kroner til Dnk i posten for trosopplæringsmidler og andre kirkelige formål. Trosopplæring i andre trossamfunn reduseres tilsvarende med 0.7 mill kroner.

KrF og Venstre har nå også lagt fram sine alternative statsbudsjett. Dette er viktige dokumenter fordi de endringene som man ønsker inn i statsbudsjettet, må ligge inn i disse partiene sine budsjettforslag for å komme på bordet i forhandlingene om en budsjettavtale. KrF har lagt inn 650 mill kr i ramme for rentekompensasjon og 119,1 mill kroner i tiltakspakke for kirkebygg. Det foreslås også økning på 20+5 mill kr til trosopplæring til hhv Dnk og andre tros- og livssynssamfunn. Videre foreslås det 8 mill kr mer til omstilling i Dnk og 7,5 mill kr til Sjømannskirken. Venstre har i sitt alternative budsjettforslag foreslått 20 mill kr hver til vedlikehold i hhv. Bergen og Stavanger Domkirke.

Dermed er flere av våre anliggender på bordet i forhandlingene, Vi venter spent på fortsettelsen og håper på gode resultater.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling innen 20. november og et budsjettforlik må være klart før dette.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone