Nasjonal kampanje for sikring av kunst og kirkeinventar

Publisert: 28/10/2015
Kirkerådet og KA lanserer nå en kampanje for å registrere det kirkelige inventaret i Kirkebyggdatabasen. Det er enorme verdier av kunst og inventar i kirkene våre. Når inventaret registreres blir det vanskelig å omsette i det illegale markedet og mindre attraktivt for kriminelle.

Senest forrige uke var det innrbrudd i Herøya kirke i Porsgrunn. Innbruddet viser betydningen av at eier har dokumentasjon på hva som finnes av inventar i kirkebygget. KA drifter den nasjonale Kirkebyggdatabasen på vegne av Den norske kirke. Databasen er utviklet over flere år, og er utformet etter en internasjonal standard som gjør det mulig å etterlyse en stjålet gjenstand via Interpol.

Økokrim har tidligere varslet at kirkene i økende grad kan bli utsatt for organisert kriminalitet. Derfor lanserer Kirkerådet og KA nå en kampanje for å få den lokale kirke til å registrere det kirkelige inventaret i Kirkebyggdatabasen. Når det meste av kirkelig inventar er registrert i en felles nasjonal database blir det vanskelig å omsette illegalt. Dermed  vil kirkesølv og andre verdifulle gjenstander bli mindre attraktive for de kriminelle miljøene.

Kampanjen sendes nå ut til alle landets menighetsråd, med frist for å registrere det viktigste og mest verdifulle inventaret innen 31.01.2016.

Kirkemøtet 2015 vedtok «nye regler om liturgisk inventar og utstyr». I Kap 7 §29 heter det:

«Menighetsrådet har ansvar for at alt permanent og midlertidig kirkelig inventar og utstyr registreres i et nasjonalt register. Ved visitas og prostebesøk gis det rapport om registreringen».

I kampanjen legges det opp til en arbeidsfordeling mellom menighetsrådene og kirkelige fellesråd. Menighetsrådene samler dokumentasjon som skal registreres og fellesråd/kirkeverge registrerer dataene inn i den digitale Kirkebyggdatabasen.

Registrering av inventar i kirkebyggene blir en av de første oppgavene som landets 1237 nye menighetsråd skal ta fatt på.

Se infofolder vedlagt.

For mer informasjon ta kontakt med:
Øyvind Håbrekke
kommunikasjonssjef
Epost: oyvind.haabrekke@ka.no
Mobiltelefon: +47 970 62 368

Cathrine Lillo-Stenberg
seniorrådgiver
Epost: cathrine.lillo-stenberg@ka.no
Arbeid: +47 23 08 14 45
Mobiltelefon: +47 993 09 260

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone