Stadig flere finner kirka på nett - Her er topp 10

Hovin kirke
Publisert: 02/07/2015
Kirkesøk øker med 23 % siste 12 måneder og fortsetter trenden med jevn vekst siden starten i 2011. Kirkesøk.no er en portal med bilder og informasjon om alle de 1628 kirkebyggene i Norge. Det er nå i snitt 445 besøkende per dag og veksten ser ut til bare å fortsette. Nettsiden har det siste året hatt besøk fra 139 ulike land.

 

I år som i fjor troner Hovin kirke i Ullensaker (se bildet) på topp som den kirken flest har søkt etter. På andreplass følger Ringsaker kirke. Namsos og Klinga kirke, begge i Namsos kommune, følger på tredje og fjerdeplass. Se topp 10-listen nederst i artikkelen.

"Kirkebyggene betyr svært mye for mange. Det nære forholdet mellom kirkebygg og lokalsamfunn er en viktig del av folkekirken. Etableringen av Kirkesøk var også et stort løft for formidling og synliggjøring av norske kulturminner." Det sier Oddbjørn Sørmoen, direktør i avdeling for Kirkebygg og kulturminneforvaltning i KA.

Fraværet av adelskap og kongemakt bosatt i Norge har ført til at kirkebyggene i Norge har en helt spesiell betydning som våre viktigste kulturminner. Disse byggene viser kristendommens sentrale plass i samfunnet. Kirkebyggene er ofte bygget med de beste materialene som har vært å oppdrive på tross av at de fleste er bygd i tider med magre materielle levekår. Det er også disse byggene som best viser den bygningshistoriske utviklingen vi har hatt i Norge.

Kirkesøk.no er laget av KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon i samarbeid med designbyrået Making Waves. Dataene hentes fra Kirkebyggdatabasen. Kirkebyggdatabasen er finansiert av Kulturdepartementet og driftes av KA.

På kirkesøk kan du få vite mer om din lokale kirke, din barndoms kirke eller den spesielle kirken du akkurat kjørte forbi. Hver enkelt kirke er avbildet og mange av kirkene har sin egen mer detaljerte omtale.

Av de 139 landene det er søkt fra er det USA som har flest søk, etterfulgt av Sverige og Tyskland.

Her er Topp 10-listen over de mest populære kirkene på Kirkesøk det siste året:

  1. Hovin kirke, Ullensaker

  2. Ringsaker kirke, Ringsaker

  3. Namsos kirke, Namsos

  4. Klinga kirke, Namsos

  5. Furnes kirke, Ringsaker

  6. Birkeland kirke, Bergen

  7. Nidaros domkirke, Trondheim

  8. Ottestad kirke, Stange

  9. Frogner kirke, Sørum

  10. Frue kirke (Hetlandskirken), Stavanger

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone