Nye skritt i riktig retning

Publisert: 20/04/2015
«Dette har vært konstruktive diskusjoner hvor man diskuterer selvstendiggjøring av kirken, men også vektlegger den fremtidige relasjonen mellom kirke og stat.» Det sier Frank Grimstad, administrerende direktør i KA, i en kommentar til Kirkemøtet som ble avsluttet i går.

Grimstad viser at Kirkemøtet nå har konkretisert hva fremtidig lovgivning om Den norske kirke bør inneholde. «Grunnlovsendringene legger opp til en slik relasjon, og det er derfor viktig at Kirkemøtet nå har konkretisert dette ved å peke på hvilke forhold som fortsatt bør skal reguleres i lov»

«Når man på denne måten har konkretisert reformens innhold, og bedt om en egen lov for Den norske kirke, har dette i sum gitt en tilnærming som i større grad reflekterer de lange linjer og Den norske kirkes stilling som folkekirke,» sier Grimstad videre.

Grimstad ser det som viktig at Kirkemøtet har fastslått at åpenhet, likebehandling og god forvaltningsskikk er ufravikelige verdier som må legges til grunn og at relevant innhold i forvaltningslov, offentleglova og annet statlig lovverk videreføres. Han mener dette, sammen med vedtaket om at kirkemedlemmer skal kunne medvirke i demokratiske ordninger, bidrar til å styrke legitimiteten og troverdigheten til en selvstendiggjort kirke.

Kirkemøtet ber videre Stortinget lovfeste at soknet fortsatt skal være den grunnleggende enheten i Den norske kirke og ha status som selvstendig rettssubjekt slik som i dag. Det er også slått fast at Dnk ønsker å videreføre både ansvaret for gravferdsforvaltningen og kommunenes ansvar for å finansiere den lokal kirke.

«Kirkemøtet har gått bort fra uttrykket kortfattet rammelov og har i større grad tydeliggjort hvilken relasjon en mer selvstendiggjort kirke bør ha til staten. Dette gir Den norske kirke et godt grunnlag for fortsatt å stå sterkt i hele landet som Norges folkekirke, og gå videre i en krevende reformprosess,» avslutter Grimstad.

 

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone