Høring om bruk av presteboliger

Publisert: 26/03/2015
Prestenes tjenesteboligordning med boplikt vil bli opphevet fra 1. september. Det medfører at det må tas stilling til hva som skal skje med presteboligene. KA mener at også menighetsråd og kirkelige fellesråd bør gis mulighet til å uttale seg om presteboligene som ligger i soknet eller i kommunen.

I et høringsbrev datert 12. mars 2015 har Kulturdepartementet bedt høringsinstansene om synspunkter på hvilke presteboliger som bør beholdes i fondets eie og hvilke som bør kunne selges. Høringen åpner også for at å vurdere kirke- og kulturhistorisk verdi for de kommunale presteboligene. Kulturdepartementets høring er ikke sendt til menighetsråd og kirkelig fellesråd, og KA vil ta dette opp det Kulturdepartementet. Vi mener det vil være naturlig at menighetsråd og kirkelig fellesråd gis mulighet til å uttale seg om de presteboligene som ligger i soknet og/eller kommunen.

Når det gjelder presteboliger eid av Opplysningsvesenets fond (OVF) har departementet lagt opp til at noen boliger fortsatt kan beholdes i fondets eie. Departementet har bl.a. foreslått at noen boliger skal beholdes i OVFs eie hvis boliger har en viktig kirke- og kulturhistorisk verdi. Disse kan beholdes som presteboliger, men de kan også bli anvendt til andre formål «som kan sikre boligenes særlige kvaliteter og komme lokalsamfunnet til gode».

I høringsbrevet sies det følgende: «Dersom bispedømmerådene som grunnlag for egen uttalelse ønsker å innhente uttalelser fra kirkelige fellesråd, menighetsråd, kommuner eller andre som ikke er nevnt blant høringsinstansene, går vi ut fra at bispedømmerådene selv legger til rette for dette.» Selv om menighetsråd og kirkelig fellesråd ikke er tilskrevet som egen høringsinstans, så har de mulighet til å sende inn en egen uttalelse.

I KAs høringsuttalelse om ordningen med boplikt fra 2013 så uttalte vi følgende: «KA vil peke på at det vil være et stort antall av dagens presteboliger som representerer en kirkelig kulturarv bl.a. ved at de i lang tid har vært ”prestegården” på et sted. Ved eventuell avvikling av bygningene som prestebolig vil de tradisjonsverdiene som bygningene representerer best kunne videreføres hvis de får ny kirkelig eller allmenn bruk. Mange av disse boligene kan være egnet som menighetshus, kontorlokaler, møte- og selskapslokaler, lokaler for trosopplæring, lokalt frivillig arbeid mv. Ved eventuelt salg bør det derfor legges føringer som innebærer at kirkelige, frivillige eller kommunale instanser får tilbud om overtagelse før boligen tilbys for ordinært salg på det private marked."

Denne høringen kan derfor være en anledning for lokale instanser til å vurdere om noen av disse boligene kan få en bruk og et eierskap som kan komme lokalsamfunnet til gode.

Du finner høringsbrevet her.

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone