Hver fjerde kirke har problemer med yttervegger

Publisert: 10/11/2014
«Den tredje kirkekontrollrapporten viser et bilde der vi skyver foran oss det betydelige etterslepet innen vedlikehold, investering og rehabilitering av norske kirkebygg. Det sier direktør i KA, Oddbjørn Sørmoen. KA offentliggjør i dag tilstandsrapporten for norske kirker 2013/2014.

«Kontrollen viser at det fremdeles er langt igjen før den totale bygningsmassens tilstand er oppe på et tilfredsstillende nivå. Hver fjerde kirke har problemer knyttet til yttervegger,» fortsetter Sørmoen. Sørmoen er direktør for avdeling for kirkebygg- og kulturminneforvaltning i KA.

Hver fjerde kirke har problemer med ytterveggerFelles eie – felles ansvar er den tredje tilstandsundersøkelsen av norske kirkebygg, gjennomført av KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. I rapporten følges tilstandsutviklingen på kirkebyggene fra 2006 til 2014. Resultatet viser at den positive utviklingen man så fram til 2010 har flatet ut, og tilstanden på kirkebyggene er samlet sett på om lag samme nivå som i 2010.

Sørmoen viser til at selv om det nå blir et tydeligere skille mellom kirke og stat, så består kirkebyggenes nasjonale og lokale betydning som kulturminner.

«Kirkebyggene er identitetsbærere i lokalsamfunn over hele landet. Og de er umistelig kulturhistorie, for alle nordmenn, uavhengig av livssyns- og trosoppfatninger. Derfor har også rapporten fått navnet «Felles eie – felles ansvar»», sier Sørmoen.

Yttervegger og klimaskall

Ett av de mest alvorlige funnene er at tilstanden på ytterveggene er forverret. Mer enn hver fjerde kirke har problemer knyttet til ytterveggene.

 «Problemene vi nå ser med yttervegger er et alvorlig signal om at kirkenes tilstand må tas på alvor,» sier Sørmoen.

For 21 % av kirkene oppgis det utilfredsstillende tilstand på yttertak og tårn. For grunn og fundamenter er det tilsvarende tallet 14 %. På begge disse områdene er resultatet omtrent på samme nivå som i 2010.

Brannsikring

Bare 11 % av kirkene har slokkeanlegg. Selv når vi bare ser på fredete kirker så mangler hele 70 % slike anlegg. Selv om det hvert år blir noen flere som får installert dette så går utviklingen så sakte at dette må ses som et alvorlig funn.

Tilgjengelighet

To av tre kirker scorer positivt på minst tre av undersøkelsens fire punkter om fysisk tilgjengelighet til kirkebygget. Det viser at det er gjort et betydelig arbeid på dette området, men funnene synliggjør likevel at det er behov for økt oppmerksomhet om tilgjengelighet for å gjøre kirkebyggene mer tilgjengelige for alle.

Energi og inneklima

En av fire kirker har et moderne web-basert styringssystem for oppvarming. Svært få kirker har styring av den relative luftfuktigheten som er vesentlig for å oppnå riktig bevaringsmiljø for inventar, kirkekunst og orgel. Det er derfor grunn til å anta at mange kirker har et stort potensial både for å redusere strømforbruket og forbedre inneklimaet og dermed redusere skader på kunst og inventar.

Om undersøkelsen

Rapporten «Felles eie – felles ansvar» er den tredje tilstandsrapporten for norske kirkebygg. Den første kom i 2006 og den andre i 2010. Rapporten utgis av KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Kirkebyggavdelingen i KA er et kompetansemiljø til støtte for den lokale forvaltningen. Staten ved Kulturdepartementet yter et årlig tilskudd til KA til drift og utvikling av kirkebyggdatabasen og dokumentasjon av kirkebyggene. Tilskuddet går videre til tilrettelegging for brann- og innbruddsforebyggende tiltak, kunnskapsutvikling om effektiv energibruk i kirkene, tilstandsundersøkelser av kirkebyggene og dokumentasjons- og formidlingsarbeid.

Undersøkelsen er gjennomført ved at forvalterne lokalt har fylt ut et skjema med ca. 50 momenter for hvert enkelt kirkebygg. Tilstandspunktene har en fast struktur bygd på metoden for tilstandsanalyse av byggverk i Norsk Standard NS 3424. En overordnet 12-punkts tilstandsvurdering basert på ulike bygningsdeler er identisk i tre undersøkelser over en periode på 8 år, og danner basis for analyser av utvikling. Årets kontroll har lagt spesiell vekt på kirkenes klimaskall, sikring, energiøkonomisering og tilgjengelighet.

Undersøkelsen omfatter 1511 av landets 1625 kirker.

Du finner rapporten ved å klikke på linken til høyre i skjermbildet.

 

For utdypende kommentarer og informasjon:

Oddbjørn Sørmoen, direktør 419 30 818

Cathrine Lillo-Stenberg, seniorrådgiver 993 09 260

Øyvind Håbrekke, kommunikasjonssjef 97 06 23 68

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone